有一種Battle 叫朱敏瀚
2020年10月19日13:31
朱敏瀚
朱敏瀚
朱敏瀚

人生,是一場接一場的戰鬥。考試爭排名已可列為低級版,升級的,是跳出Comfort zone的自我交戰。

廿八歲的朱敏瀚(Brian),為TVB合資格?「十年金牌」人士,由「萬年細佬」、「主角年輕版」,捱到近日的《反黑路人甲》打手,終於成功入屋。轉變,就是來自他走出舒適圈的成果。

「以前因為我又白又瘦,所以接到?角色,都係做人??細佬,或者係主角?後生版,但係無可能每次都係演小朋友。雖然做呢?角色,都可以令我成長,但我都係決定要改變自己。」

改變的過程,從來都是艱辛的。他試過一星期做足七日運動,戒絕最愛的汽水,自掏腰包曬太陽燈,成功由小冰鮮肉變成頂級小鮮肉。

「我相信吸引力法則,外形?改變,可以令我?戲路、甚至更多?都有改變,係一種力量!」

熟練地拿起戰繩,朱敏瀚一呼一吸,動作都配合?辛苦鍛煉出來的二頭肌,他相信,要戰勝的,從來都只是自己。

撰文☆吳靜 攝影☆何國豪錄影☆林建安 

髮型☆Leoyiu@Mplus salon服裝提供☆agnes b. 

場地提供☆Wow Fitness 設計☆吳展滔

告別「萬年細佬」

因為近日播映中的《反黑路人甲》,令在劇中飾演冷面打手的朱敏瀚,Body跟演技也成功引起話題。「由開始準備,到拍晒呢套劇要剝衫?戲份,我有三個月cut晒糖份同澱粉質,體重由一百六十磅,減到一百五十磅。屋企人話,我??段時間真係唔講?,好似『陸秋』咁,我諗飲食都影響?情緒。

「我不嬲都好鍾意食?,尤其係打邊爐,所以一拍完要晒Body?戲?日,已經係凌晨兩點幾,我都打俾媽咪,話我好想打邊爐,於是我?就去?打。當時我叫?支可樂,成年冇飲過??,第一啖飲落去,我就喊?出?。」

久旱逢可樂的感性,源於他曾因白淨瘦削的外形,累獲派演出弟弟或主角年輕版的同類型角色,因而被稱為「萬年細佬」。「初初入行時,我做?《點解阿Sir係阿Sir》?K4,令人開始認識我,跟住好多時都係演一?小朋友角色,都??,後生?角色梗係後生?時候演啦!但係?不斷演呢類型?角色,同時我都成長緊,所以都要做?唔同?角色。」

入行十年,朱敏瀚曾於一五年,被調入《都市閒情》當主持,一心演戲的他,一直等待機會。「當然我心入面好想做戲多過做主持,但係入?《都市閒情》,我先發現自己?TVB咁耐,最有大家庭feel就係?入面搵到。有一班人去support自己,又教?我好多嘢。我係文靜底,對住?熟朋友先會變得好動,但?《都市閒情》?兩年,就train到我主動?,說話技巧都好?。」

▲朱敏瀚(左)於一一年的《點解阿Sir係阿Sir》中,飾演K4「宅男」一角,令他首嘗成名甜頭。

▲一臉白淨的他(左),拍在何廣沛及岑麗香身旁,仍然十分「細佬」。

▲為了《反黑路人甲》的冷面打手一角,朱敏瀚戒口節食三個月;為了身形更健美,愛喝可樂的他,更有一年戒絕「最愛」。

孱仔醒覺操肌

一七年重返戲劇組,朱敏瀚一心可以劇接劇,但仍擺脫不了「細佬命」,後來患上口水腺閉塞及扁桃腺發炎而要接受手術,手術過後他要休息一個月,令他多了一個為自己前途思考的空檔。

「調?出?之後,我被安排演出《燦爛的外母》,做諾懿?細佬,冇乜改變。加埋健康?關係,我就覺得要變,不如由自己開始,改變?形象,俾人覺得我成長?,男仔不外乎係大隻?同黑?,於是走去狂做gym同曬燈,希望人?唔好覺得我係孱弱?。

「可能真係有人睇到,或者係吸引力法則,之後?機會真係多?,《機場特警》、《反黑路人甲》,仲有?緊?新劇,角色同以前有好大分別。如果我早?改變自己,可能?機會早??都未定。」

訪問這天,朱敏瀚由重整髮型到補裝,也不假手於人;隨身帶備一個目測起碼兩公升的水壺,慳家地補充水份。

「做呢行收入好唔穩定,就算&#134513家多?機會,呢半年我都儲唔到?咩錢,收入冇特別增長,我又?晒?錢去學?,好似?緊套劇要我識講?韓文,我就去?學,&#134513家識睇識讀唔識解;之後套劇要打拳,我又去學泰拳,仲有拉筋班、曬燈??但係我相信呢?唔係?落海,我覺得有一日會返??。」

▲小時候的他相當精靈可愛,贏得商場活動的王子獎項而入行。蓄起「長髮」時,他也禁不住自稱靚女。

▲他(右)跟胡子彤(中)為中學同學,本來更結伴報讀藝訓班,惟後者報名時已甩底,他則被取錄。

▲一七年,他因口水腺生石及扁桃腺發炎,要做兩個手術,因而失去演出《包青天再起風雲》的機會,但塞翁失馬,他因病而覺醒,病癒後積極改變自己,獲得更多演出機會。

▲操肌後的他,戲路廣闊了,最重要是身體也健康了。

愛心加濕撈麵

應慳則慳,但其實朱敏瀚家境不俗,他為家中三子中的幼子,其父開設船運公司,令他有本錢去追尋其演藝夢,所以他於十七歲便放棄升讀中六,報讀藝訓班及投考演藝學院,因前者先取錄他,順理成章地便成為電視藝員。與家人同住的他,堅持不做家人的「攤手牌」,令他的戶口曾常常只得數百元結餘。

「我入行係好任性?,好彩屋企人好好,媽咪會塞八達通俾我,但我都盡量唔要。錢夠用就OK,我唔會想發達,但我唔想身邊?人為錢而惆悵、辛苦,咁多年我都冇俾家用,雖然屋企人唔使我養,但係我都會內疚?,最低限度,都想請一家人去一次旅行,但係我離呢個目標仲好遠,所以要努力?做?。」

孝順的他,跟華裔小姐冠軍女友余思霆拍拖一年半,還稱女友最吸引自己的,也是孝順。「佢對佢媽咪好好,我?見晒家長??。每次拍拖,我都視對方係最後目標(結婚對象),&#134513家等我有?經濟基礎先,哈哈!我?有一齊滑水,但係冇放合照上IG,係因為我哋都唔想俾人覺得係掛住玩?人?。

「我唔係一個浪漫?人,淨係講做?、講戲,整?食俾佢都整錯。我試過幫佢整撈杯麵,即係要倒??水再撈?隻杯麵,我就冇倒到?水,整?個濕杯麵俾佢,佢就笑我連杯麵都??」

▲朱敏瀚的戀愛經驗,五隻手指數得晒,除了蔣家旻、跟馬貫東蜜運中的蘇詠童等前任,他跟現任女友余思霆,因拍劇集《好日子》撻?,至今已拍拖一年半,更曾以情侶檔姿態拍住上搵銀。

多啦B夢

不是AV,是如假包換的多啦A夢,實為朱敏瀚從小到大唯一喜歡的卡通人物。

「我好鍾意藍色,所以細個就只係睇呢套卡通片,仲儲齊漫畫全集,由叮噹儲到&#134513家多啦A夢。」

就算非「多粉」,小時候總會FF擁有多啦A夢的法寶,作為忠粉的朱敏瀚,自然一早想好,不是預期中的隨意門,也不是IQ題答案自動櫃員機(自動跪完機)??

而是附加肯定語氣及解說的:「後備百寶袋!我諗過??,呢個係多啦A夢塞?枕頭底?,入面要乜有乜,咩法寶都有齊晒!」

人人期望有後備百寶袋,唔通人人都有咩?不過凡事有Plan B,達到期望so easy。加油啦!

▲自稱只看《多啦A夢》一套卡通及儲該套漫畫全集的朱敏瀚,早已到川崎的「不二雄博物館」朝聖。

▲相比起幸福攬枕,後備百寶袋的功用更實際??雖然想法已不切實際,但自high自娛一流!

視頻精選
更多新聞